Vinski turizam u Baranji

Hrvatski Dunav okružen milijunima čokota vinove loze

Posjet Baranji, čije ime na mađarskom znači „vinska majka“, i Vinima Belje najbolje je započeti šetnjom po vinskoj cesti koja vijuga kroz nasade vinove loze i vodi do vidikovca na Banovu brdu. Okružen milijunima čokota vinove loze, vidikovac je pravo mjesto za predah i uživanje u pogledu na rodne vinograde i hrvatsko Podunavlje. Potom se vinskom cestom nastavlja put prema novoj vinariji smještenoj u srcu 650 hektara beljskih vinograda. Vinski kompleks Vina Belje jedan je od najnaprednijih vinskih kompleksa u Europi, u kojem se spajaju najmodernija svjetska tehnologija i ručna berba iz vlastitih vinograda na području vinograda u Baranji gdje je uzgoj vinove loze poznat stoljećima. Tako se proizvodnja vina na prostorima hrvatskoga Podunavlja prvi put spominje u 3. stoljeću s imenom rimskoga cara Proba koji je vinovom lozom oplemenio cijelo područje.

Podrum Belje u kojem se nalaze kušaonica i vinoteka prvi put se spominje davne 1526. godine još u opisima Mohačke bitke. Ukopan je u brijeg u samom središtu Kneževih Vinograda te je najveći i najimpozantniji vinski podrum u Baranji, ali i u cijeloj regiji. Na dvije etaže u podrumu, Premium i Goldberg vina odležavaju u drvenim bačvama prije odlaska u svijet ili barem do restorana Kormoran u obližnjem Parku prirode Kopački rit.

Gastro delicije u očuvanoj prirodi

Šarmantni restoran nudi nezaboravan ugođaj u potpuno očuvanom prirodnom ambijentu s vrhunskom ponudom baranjskih gastro specijaliteta koji se spravljaju na otvorenim ognjištima i u kotlićima. U Kormoranu se mogu probati specijaliteti od šarana, soma ili smuđa iz Drave, Dunava i njihovih rukavaca, čobanac i jela od divljači koja savršeno pristajaju uz Vina Belje.

Vino i hrana

Najznačajnija vinska sorta je svakako graševina koja je u svijetu prepoznata kao sorta srednje Europe, no brojni svjetski vinski stručnjaci, među kojima su Jancis Robinson i Steven Spurrier, smatraju da je domovina graševine upravo hrvatsko Podunavlje. Prema riječima Stevena Spurriera, organizatora kultne Pariške presude i urednika najvažnijeg vinskog časopisa Decanter, Vina Belje benchmark su za graševine u svijetu. Iznimna kvaliteta graševine Vina Belje vezana je uz specifičnost baranjskog terroira i posebne brige o vinogradima.

Ovo raskošno i bogato bijelo vino, slojevitog mirisa zrelih jabuka, marelice i citrusnog voća, s finim cvjetnim notama sljubljuje se uz finu tjesteninu s umacima, najfiniju bijelu ribu – brancin, orada, som, šaran, smuđ, list, dimljeni šaran – te razne gljive kao i odabrane suhomesnate proizvode kao što je Baranjski kulen.

I crvena su vina – merlot, frankovka, cabernet sauvignon i pinot crni – od berbe 2008. i osvajanja zlatne medalje i regionalnog trofeja na Decanteru, zauzela značajnu poziciju među proizvođačima crvenih vina u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Merlot Vina Belje je mirisa zrele trešnje, kupine i šljive, s finim čokoladnim tonovima čijem karakteru i bogatom mirisu doprinosi odležavanje u velikim drvenim bačvama od slavonskog hrasta. Idealno se sljubljuje s teletinom i janjetinom ispod peke, gulaši od divljači te goveđim odrescima, pečenom patkom i guskom.

Događanja u Baranji

Osim uživanja u hrani i vinu te predivnoj prirodi, Baranja obiluje i brojnim zanimljivim događanjima. U  lipnju se tako održava Gator fest, fokusiran na vino, kulturu i umjetnost sa štihom gastronomije, povijesti i dobre zabave. Festival je dobio ime po nazivu za podrume ukopane u zemlju (gatori) po kojima je ovaj kraj specifičan, traje dva dana na raznim lokacijama u općini Kneževi Vinogradi, a u sklopu programa mogu se posjetiti vinski podrumi, pogledati izložbe umjetnika te uživati u tradicionalnoj živoj glazbi i bogatoj gastro ponudi.