Posjetite Kastav

Grad bluesa i osebujne gastronomije

Putujete li kroz Primorsko-goransku županiju, svakako posjetite drevni gradić Kastav koji obiluje glazbenim i scenskim uprizorenjima, pučkim veselicama i karnevalskim feštama, muzejima i znamenitostima, ali i vrhunskim gastronomskim i enološkim užicima. Smješten brijegu iznad Opatije, uz privlačan smještaj u apartmanima i kućama za odmor izvan i unutar starih gradskih zidina, u središtu Kastva na trgu Lokvina smjestio se butik hotel i gourmet restoran Kukuriku s osebujnom enološkom i gastronomskom ponudom koja počiva na avangardnom i artističkom pristupu vlasnika Nenada Kukurina, ali  četrdesetogodišnjoj obiteljskoj ugostiteljskoj tradiciji.

Kad se nađete u Kastvu obavezno morate kušati Belicu, vino koje objedinjuje autohtone vinske sorte Kastavštine.  Zapravo je riječ o kupaži sorti verdića, mejskega, divjaka, brajkovca i malvazije, a o njenoj promociji već deset godina sustavno brine Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica.

Kastav ima i ljetni festival Kastafsko Kulturno leto  koje od lipnja do kolovoza predstavlja bogat i raznovrstan sadržaj podijeljen u više kategorija – glazbeni, filmski, izložbeni, dramski, književni, dječji i partnerski program te Festival gitare i besplatne radionice, a sastavni dio programa Kastavskog kulturnog leta je i Čansonfest, festival čakavske šansone krajem kolovoza održava na kastavskoj Crekvini.

Veliku ulogu u prepoznatljivosti Kastva u nacionalnim i međunarodnim okvirima zasigurno ima Kastav Blues Festival, najveća blues manifestacija u Hrvatskoj, koja početkom kolovoza okuplja eminentna imena svjetske blues scene.