AVANTURA U SRCU OTOKA ZA SVE ŽELJNE UPOZNAVANJA LOKALNE GASTRONOMIJE, ENOLOGIJE, KULTURE ...

Budi aktivan – budi Hvar

Piše: Tanja Šimundić Bendić

Gosti na turi ‘Off road Hvar’ odlaze terencima divljim, drugačijim, skrivenim putovima duboko u otok, gdje mogu oćutjeti duh nekadašnjeg težačkog života, uživati u mirisnim poljima lavande, upoznati se s poviješću, uživati u vrhunskim vinima, čistome moru i pogledu od milijun dolara.

Već je postalo pomalo dosadno doživljavati otok Hvar kao mjesto divljeg tulumarenja, noćarenja, olakog prošetavanja uz jahte bjelosvjetskih tajkuna teške desetke milijuna dolara; pa ispred njih napraviti pokoji selfie, kao dokaz da se bilo u “in” destinaciji. To je rezervirano za turiste. Mi se obraćamo putnicima, onima koji na odmoru iz snova žele vidjeti nešto više, začiniti ga uživanjem s pet osjetila. No, oni u toj želji potom vrlo brzo shvate da im na Hvaru nedostaje jedino dovoljno vremena. Upravo tako, hvarskim putnicima nikada dovoljno vremena da bi se u tančine upoznali s napuštenim selima, ribarskim lukama, ušli u polja lavande, ručali u manje razvikanim, ali savršenim konobama… Degustirali pod odrinom hvarsku bogdanušu iz okolice Vrboske, parč s istoka otoka ili plavac mali s južnih vinograda.

Tim istinskim bonkulovićima iz sfere gastronomije, enologije, kulture, tradicijske baštine, ma s koje strane svijeta došli, obraća se fetivi Hvaranin Siniša Šime Matković-Mikulčić, vlasnik putničke agencije “Secret Hvar”, koji je među prvima na otoku ponudio nešto novo. A to novo je ulazak u srce otoka, tamo gdje vas ne može dovesti lokalni autobus, taksi ili auto. Tu stižete samo robusnim terencem, u malim grupama, s iskusnim vodičem koji će znati odgovor na svako vaše pitanje. Ali vam i dati da dugo mislite o onome što ste na tom izletu doživjeli.

Deset posto svjetske proizvodnje lavande

– “Budi aktivan – budi Hvar”. Tom smo se tezom vodili kad smo prije nekoliko godina krenuli s ovom turom pod nazivom “Off road Hvar”. Kako joj sam naziv sugerira, to je Hvar iz prizme divljih, drugačijih, skrivenih putova. A u praksi to izgleda ovako – krećemo ujutro s grupom od maksimalno deset ljudi prema prvoj štaciji, napuštenom selu Malo Grablje. Nastalo je u 16. stoljeću, a ljudi su se iz njega počeli iseljavati prema moru, u Milnu, još u prvoj polovini prošlog stoljeća. Tu pogledaju pjover, skupljač kišnice, stari mlin, presu za masline, oćute duh nekadašnjeg težačkog života. Put nas onda vodi u obližnje Velo Grablje. U tom nekada živome mjestu 1929. se počela saditi lavanda. Znate li da se na Hvaru nekada proizvodilo 10 posto proizvodnje svjetske lavande? E, to i njima objasnimo – opisuje nam Šime hvarsku turu.
Informacija nikada dosta. U sljedećim etapama puta gosti se upoznaju i s pojmom hvarske čipke, koje u samostanu u gradu prave sestre benediktinke. A kada dođu na sljedeću postaju, Vidikovac, pred njima se pokaže starogradska zaravan, a s njom stiže i priča o Starom Gradu, Grcima…
– Sve je to samo mali dio tajnog Hvara. Tura je odlično prihvaćena, a zanimljivo je da su je sami gosti nazvali turom za svih pet osjetila: vid, sluh, miris, opip i okus. Divljim, bangavim stazicama, za koje ne zna ni puno domaćih, aktivni moderni avanturisti u koloni od najviše tri robusna terenca kreću duboko u otok, njegovu povijest, baštinu, kulturu – kaže organizator ture.

Najviše Amerikanaca i Australaca

S Vidikovca se ide na terasasta polja koja su nekada bila puna vinove loze, a danas su, nakon što je lozu uništila kobna filoksera, puna lavande. Put ih onda vodi prema starim otočnim bunjama, po hvarsku trimova, pa na polja puna lavande, gdje se ubere pokoji stručak. A onda se s mirisom Hvara kreće na najviši hvarski vrh, Sv. Nikolu, prema pogledu od milijun dolara, koji za bura seže i do Italije. Na tome mjestu, s impresivne visine, putnici imaju prigodu pogledati i drugu hvarsku zanimljivost pod zaštitom UNESCO-a, starogradski ager, a s južne strane i znamenite strme vinograde plavca maloga.
– Slijede potom Svirče i Dol sa svojom specifičnom kamenom arhitekturom, pričom o trećem UNESCO-ovu hvarskom simbolu, Procesiji za križem, i pekom koja čeka gladne goste, potom kupanje u Vrboskoj ili Ivan Dolcu. I onda s predvečerjem, nakon cijelog dana uživanja u prirodi, mirisima, moru, delikatesama, hvarskim vinima, slijedi povratak u grad. Gosti su oduševljeni. Kad smo krenuli s turom, najviše smo imali Skandinavaca, a danas su to ponajviše Amerikanci i Australci, koji ostaju zapanjeni bogatstvom naše povijesti i tradicije. Eto zašto se držimo teze “Budi aktivan – budi Hvar”. Naš je cilj da promoviramo Hvar kakav zaista jest, bogat poviješću i kulturom, autohtonom gastronomijom i čuvenim vinima, očuvanom prirodom i čistim morem. Dakle, upravo suprotno od isforsirane slike Hvara koju nam nameću mediji, umjetno stvorenog blještavila, lažnih celebrityja i razuzdanih partyja – veli Siniša Šime Matković-Mikulčić.

Galerija na otvorenom
I grad Hvar ima toliko lokacija na kojima se mora “udariti kartela”, po modernom “selfie”, u spomen na nekadašnju iznimno važnu luku, što se slobodno može definirati i kao interaktivna galerija na otvorenom. Šime nam sugerira još jednu zanimljivu turu, onu po gradskom središtu s nekoliko nezaobilaznih adresa. Osim prekrasnih palača unutar samog starog gradskog centra, Groda, tu su i živa Pjaca s katedralom sv. Stjepana, Hvarsko kazalište i Arsenal, Loggia, nedaleko od njih i franjevački samostan. A s visine sve ih natkriljuje znamenita Fortica, s koje puca jedan od najljepših pogleda na Grod, Paklenjake, mnoštvo usidrenih jahti, brodica…