PREDSTAVLJAMO MALE OBITELJSKE HOTELE - 'PROCURATOR 7', SPLIT

Luksuz uronjen u srce grada

Vjerujte nam na riječ, ili, što možda još više znači, recenzijama oduševljenih gostiju, s krovne terase “Procuratora 7” pruža se jedan od najljepših pogleda na Split. Obuhvaća on Šoltu, ACI marinu, Rivu, ide put istoka na krovove staroga grada unutar Dioklecijanove palače, na sjever do Cankareve poljane.

Impresivan je, idealan za podmarjanske razglednice, još bolji za selfije. Tu, na toj terasi, gosti objekta iz samog srca grada, koji njegova direktorica Tina Romić Žutelija opisuje i riječima heritage smještajni prostor, ili luksuzne sobe s doručkom po američkom bed-breakfast sistemu, gosti uživaju i s jutrom, kada se dan budi, s predvečerjem, kada uz “happy houre” uživaju uz čašu probranog domaćeg vina i dobru cigaru, ali i navečer, kada Split utone u romantični suton.
– Ta im je terasa jedan od najdražih dijelova hotela, a iskustvo nam govori kako svi vole i žele sobu s balkonom koji se izdiže nad Marmontovom ulicom, gradskom žilom kucavicom. Tu posjednu, pa iz ptičje perspektive promatraju osebujni život Mediterana, šušure domaćih i stranaca, ribarnicu podno njih, galebove koji čekaju svoj komad fine marende, stara krovišta, duh starog Splita – kaže nam Tina Žutelija, s kojom smo obišli prostor ovog prelijepog splitskog smještajnog objekta.

Pogled na Prokurative

“Procurator 7” je otvoren u ljeto 2015. godine, i vrlo brzo je našao klijentelu koja voli luksuz smještaja uronjenog u srce grada. Ima sedam soba na vrhu stare zgrade s pripadajućim potkrovnim prostorom, koji je nekadašnjim vlasnicima služio kao ostava. Tina i njezin tadašnji suprug Domagoj uhvatili su se vrlo opsežnog i velikog posla, s ogromnim optimizmom koji nisu u tolikoj mjeri dijelili i neki ljudi iz njihove blizine. Razumljivo, prostor je u strogom centru, u staroj zgradi bez lifta na višem katu, zdanju kojem povijest ne dopušta značajnije intervencije u prostoru.
– No naši gosti to lako shvate. Zatečeni prostor smo trebali detaljno otvoriti, željeli smo imati “open space” u sobama, dati mjesta svjetlu. Najveći nam je problem zadavao zapadni potkrovni dio s prozorčićima što gledaju na Prokurative, koji su bili previsoko, i nisu dopuštali pogled kroz njih. No i to smo odradili, prijedlog Ivana Žutelije koji nam ispočetka nije legao, na kraju se pokazao kao fantastično rješenje. A ono se postiglo kroz realiziranje dviju delux dvoetažnih soba, svaka s pripadajućim malim dnevnim boravkom na gornjoj etaži. Time smo postigli da gosti, dok sjede u fotelji boravka, mogu kroz te male okrugle prozore promatrati život na Prokurativama. To je zapravo ispalo briljantno rješenje – veli Tina.

Prostor bez zidova

S obzirom da je dugo godina živjela u Americi, priznaje kako je jako zavoljela raskošni kolonijalni stil s bogatim teksturama, debelim zavjesama, štukaturama po stropovima, oslikanim zidnim tapetama, nijansama koje se kreću od onih boje pijeska, preko sive do smeđe i plave. Upravo takav izgled, koji zapravo daje dojam luksuza i raskoši, iz Amerike je prenijela u srce Splita. “Procurator 7” je tako dobio drvenu građu, krevete s baldahinom, meke jastuke, drvenariju na podu, mozaike u sanitarnim jedinicama, lepezu pomno iznijansiranih tonova.
– Željeli smo iskoristiti što više svjetla pa smo prostor otvorili, u njemu nema zidova, sve je “open space”. Sanitarni su nam čvorovi odvojeni staklenom stijenkom od spavaćeg dijela, a privatnost se po želji dobiva folijama. Ono što našim gostima osobito privlači pažnju su oslikane zidne tapete sa splitskim motivima, od stare fontane Bajamontuše do gradskih vizura. I što je zanimljivo, čak nas redovno pitaju gdje mogu kupiti takve fotografije koje bi sa sobom ponijeli kao podmarjanski originalni suvenir – veli Tina.
Uređenje prostora potpisuje poznati splitsko-zagrebački arhitekt i dizajner Duje Kaliterna, a jedan od pomno osmišljenih interijerskih rješenja s njegovih potpisom, koji je postao još jedno mjesto za samo-selfiranje, je i hodnik. On je, kaže Tina, osobito zanimljiv njihovim gostima. A gosti stižu iz cijelog svijeta, možda najviše, veli uz osmijeh, iz Amerike, pa povlači paralelu s njima prepoznatljivim stilom uređenja koji im možda predstavlja dodatni mamac pri izboru. Tu su i Kanađani, Australci, pa Francuzi koje privlače i odlične recenzije njihovih sunarodnjaka. Bilo je podosta i Korejaca, Indijaca, široka lepeza nacija, koji Split vole upoznati na individualniji način.

Briga o psima

– Naš se princip rada temelji upravo na takvom pristupu. Prilagođavamo se svakom gostu, slušamo njihove želje, pošaljemo ih na lokacije koje i sami volimo vidjeti, jedu po mjestima gdje i Splićani vole jesti. Pomažemo im u orijentiranju po gradu, rezerviramo im ulaznice, kupimo putne karte, savjetujemo ih za najatraktivnije izlete. Ono što oni vole je boravak u centru, iz kojeg lako kreću na sve strane svijeta. U blizini im je autobusna stanica i linija 12-ica s kojom otkrivaju marjanske plaže. Tu su i brodići, gliseri, plovila za ture po bližim i daljim otocima. Među prvima smo u gradu ponudili i uslugu primanja pasa i nudimo im čitavu listu usluga dok su vlasnici u obilasku grada ili na izletima. Zadovoljstvo gostiju naš je imperativ – veli Tina Romić Žutelija.