Trendovi u obiteljskom smještaju

Luksuz se sve više traži

Piše: A. R.

Gostima koji za svoj odmor biraju obiteljski smještaj iznimno je važna privatnost i atraktivnost lokacije, kvalitetno i komforno uređenje interijera i hortikulturno uređenje okućnice. Jednostavno rečeno gost traži bogatstvo doživljaja u odabranom smještaju za svoj planirani odmor, pa su danas na dobitku nadasve kvalitetni objekti, ekološki orijentirani. Marino Jakovčević Martinov,  vlasnik i voditelj turističke agencije M-traveltouristservice sa sjedištem u Stomorskoj na otoku Šolti, kaže kako je Hrvatska  prepuna apartmana, a u nekim destinacijama i prezasićena.

Marino Jakovcevic Martinov

Marino Jakovcevic Martinov

„Trendovi pokazuju da gosti u tjedan, dva odmora žele promijeniti dvije, tri destinacije i u potrazi su za smještajem u  sobama. Stoga soba mora biti kvalitetna, imati vlastitu kupaonicu, po mogućnosti mali hladnjak, SAT TV i bežični internet. Osim soba, ovi gosti traže studio apartman ili apartman s jednom spavaćom sobom. Za razliku od otoka, po gradovima – a posebno u Splitu, ove kategorije obiteljskog smještaja dovoljno su zastupljene. Pokazalo se da čak i ovaj smještaj u kojem borave nekoliko dana, gosti žele unaprijed rezervirati i isplanirati svoje putovanje. Takvi gosti zahvaljujući sezonskim čarter letovima najviše dolaze sa skandinavskog tržišta.

U Dalmaciji se najviše traži kombinacija Split, pa otoci Brač ili Hvar i Dubrovnik“, kaže vlasnik M-traveltouristservicea. Njegova agencija, koja je ujedno i DMC agencija za Šoltu trenutno nudi više od 240 smještajnih jedinica na tom otoku – uglavnom apartmana i nekoliko kuća za odmor, te veliki broj apartmanskog smještaja na otocima srednje Dalmacije te u Splitu i Dubrovniku.  U ponudi agencije je oko 160 luksuznih kuća za odmor na području Dalmacije i Istre, a riječ je o sve traženijem smještaju.

„Luksuzne kuće s bazenima očaravaju goste interijerom i okućnicom, u njima svaka soba ima svoju kupaonicu, prostranu kuhinju i dnevni boravak. Dok u Istri nije važna blizina mora, u Dalmaciji gosti traže da ovakvi luksuzni objekti budu što bliže moru. Iz tog razloga za razliku od Dalmacije, Istra ima dobre i konkurentne cijene i jako dugu sezonu. U Dalmaciji Brač, koji je od srednjodalmatinskih otoka najbogatiji vilama s bazenom, Hvar ili Korčula bolje se prodaju od Šolte, iako ni njoj ne manjka kvalitete, no javlja se nažalost, problem same destinacije“, zaključuje Jakovčević Martinov.