Prava paška institucija Više od hotela, više od restorana, više od vinarije

“‘Boškinac’ priča svoju priču kao najbolji pripovjedač i uvijek je želiš još slušati”, napisala je u svom komentaru gošća hotela na njihovoj web-stranici.
“Mali obiteljski luksuzni hotel, skriven u vinogradima, zasigurno je najljepše mjesto za boravak i objed na Pagu”, napisala je, pak, Nevena Rendeli u svojoj knjizi “Vodič jedne plavuše”. Možda zato što hotel “Boškinac” na otoku Pagu nudi cijeli paket zadovoljstva – dašak luksuza, udobnosti i prirodu u kombinaciji s kreativnom kuhinjom i atraktivnom vinarijom. Smješten na lokaciji između Novalje i Stare Novalje, u zelenilu usred vruće, mjesečeve površine otoka Paga, već i samim pogledom na njega dokazuje gostu da je više od hotela, više od restorana, više od vinarije.
Slobodna Dalmacija mu je, u suradnji s Nacionalnom udrugom malih i obiteljskih hotela, 2006. godine uručila nagradu Adrian za najbolji obiteljski i mali hotel, a on i dandanas opravdava tu nagradu, poštujući obiteljsku tradiciju i rastom u gastronomskom smislu. Zato ćete u nekim tekstovima i recenzijama ovog mjesta pronaći njegov opis kao “prave paške institucije” ili “Toskane usred otoka”.

Pioniri moderne gastronomije

Jednog toplog jesenskog dana 2011. godine čari “Boškinca” okusio je i slavni gastro putopisac Anthony Bourdain i ostao oduševljen janjećim gulašom s domaćim makarunima, paškim sirom te vinom iz vinarije “Boškinac”. Vinarija “Boškinac” nastala je logičnim slijedom stare obiteljske tradicije u proizvodnji vina, preci Šuljić-Boškinac brižljivo su podizali vinograde i njegovali proizvodnju vina stoljećima, te je vinski podrum bio okosnica obiteljskog načina života, a nastavlja se i na nove generacije, Borisa Šuljića Boškinca, vlasnika hotela i vinograda, koji je već gotovo zaboravljenu autohtonu novljansku sortu gegić vratio u život.
Restoran “Boškinac”, pak, spada među pionire hrvatske moderne gastronomije i iz godine u godinu pronalazimo ga na listama najboljih hrvatskih restorana. Poznat po interpretaciji tradicionalne otočne kuhinje na kreativan i moderan način, bez pretjerivanja, najveći je razlog zbog kojeg gosti posjećuju Pag i usred zime.
– Jednostavnost koja poštuje savršenost namirnice i reinterpretacija tradicije koja se zna kontrolirati u svojoj kreativnosti i zaigranosti, filozofija su našeg restorana – istaknuo je Boris Šuljić, koji uvijek iznova nastoji u kreativnom i ambicioznom kontekstu prikazati bogatstvo plodova i namirnica paškog podneblja.

Oaza mira

Što se pak samog smještaja tiče, kameno zdanje boutique hotela “Boškinac” oaza je mira podno borove šume, pokraj vinograda i maslinika, a svi koji su ga posjetili složit će se u jednome – postoji tu neka autentična energija. Izgrađen je u polju, udaljen 700 metara od mora te dva kilometra od Novalje, ali čini se da je oduvijek ovdje. Svaka od osam soba i tri prostrana apartmana imaju svoju priču, boju i ručno izrađeni namještaj, a nose ime prema lokalnim nazivima predmeta i biljaka, ovisno o dizajnu prostorija koje su stilski uređene biranim prirodnim materijalima. Barkun, lavanda, sarbun ili lumbrela…
Jedna soba gleda na vrtne terase i maslinike, druga ima brojne prozore i golemi krevet, a ona s pogledom na šumu osvaja svojim zlatnožutim tonovima.
S ljupkih balkona i kaskadnih terasa pruža se pogled na novaljsko polje. Opuštanje uz vanjski bazen, okružen ležaljkama, baldahinima i mediteranskim raslinjem, uz prekrasne vidike budi osjećaj povezanosti između prirode i čovjeka.
Kuhinja, jedinstvena lokacija i atmosfera, glavni su aduti “Boškinca”, i razlozi zašto vlasnici tvrde da ovo mjesto vrlo brzo stvara pravu ovisnost.

Što sve ima
Hotel “Boškinac” ima četiri zvjezdice, u svim sobama je radni kutak, salonski prostor, mini bar, sef, satelitska televizija i bežična internetska mreža, klimatizacijski uređaj, hidromasažna kada, a u apartmanima čak po dvije različite kupaonice. Dopušteni su i kućni ljubimci uz nadoplatu, a gostima je omogućeno i privatno parkiralište.

Elitno društvo
“Boškinac” je član JRE obitelji (Jeune restaurateur d’Europe) koja obuhvaća više od 350 restorana iz 16 zemalja, a broje više od 4000 bodova vodiča Gault Millau i 180 Michelinovih zvjezdica. Udruga je osnovana davne 1974. godine, da bi danas slovila za jednu od najelitnijih asocijacija za visoku gastronomiju. “Boškinac” je jedan od 14 hrvatskih restorana koji se nalaze u ovom elitnom društvu.