Vinarija Saints Hills

Ljubav i strast prema vinu

Piše: Alma Radoš Foto: Goce Vaskov

Obiteljska vinarija Saints Hills odražava ljubav i strasti prema vinu, prirodi i životu Ivane i Ernesta Tolja, mladog bračnog para koji se relativno nedavno pojavio na hrvatskoj vinskoj sceni i ubrzo je pokorio. Poznavajući ih kao srdačan i veseo, ali i vrlo profesionalan i modno usklađen bračni par s okom za detalje, ništa manje se nije očekivalo od pomno odabrane zgrade njihove vinarije, koju su u ruševnom stanju kupili u Zagrudi na Pelješcu i službeno je otvorili prošloga svibnja.
Do Zagrude, malog pitoresknog mjesta sa samo četiri stanovnika, kopnom se dolazi cestom preko Stona prema Trpnju, no brže i jednostavnije stiže se trajektom od Ploča do Trpnja te laganom vožnjom još kojih šest kilometara. Tu na vrhu brda, ne možete ne primijetiti impresivnu veliku kuću od bijelog kamena, koja će vas jednako ostaviti bez daha kao što je ostavila Ernesta Tolja prije sedam godina kad ju je prvi puta ugledao. Iako ruševna i prekrivena patinom vremena, kuća je još uvijek izgledala moćno. Ernest je otkrio da  je u njenom podrumu oduvijek bila vinarija i da je pripadala obitelji Bibice koja se poput mnogih Pelješčana, nakon što je filksera poharala vinograde, razbježala po svijetu. Nije bilo lako pronaći sve nasljednike, njih tridesetak, od kojih neki nisu ni znali da imaju imovinu u Hrvatskoj, no trud se isplatio i kuća je napokon kupljena. Od tog trenutka počinje njena restauracija.

Kuća je zadržala izvorni izgled, obnovljeno je i sačuvano gotovo sve što je u njoj nađeno, a kombinacijom tradicionalnih i suvremenih elemenata mediteranskom ozračju udahnut je novi život. Oko vinarije zasađeno je voće i povrće tipično za Pelješac te maslinik sa četrdesetak maslina pod kojima će uskoro biti vinograd plavca malog sivog. Tako je službeno nastala Vinaria, bez slova „j“ koja je napokon ostvarila želju Ivane i Ernesta Tolja da se svijetu na najljepši način predstave hrvatske autohtone sorte i vina proizvedena na moderan način uz poštivanje prirode. Na ukupno 2.700 kvadrata uz podrum na nekoliko razina simboličnog imena „Blago, smješten je restoran „Kužina“ baziran na lokalnim namirnicama i suvremenom pristupu poznatog mladog chefa Špira Pavića, ali i dva luksuzna apartmana kojima će se uskoro pridružiti još četiri.

“Vinaria u Zagrudi  oaza je za nas i naša vina. To je mjesto gdje se susreće sva ljepota prirode juga, sva divljina i sav mir koji ona pruža. Također, ona je odraz tradicije koju smo sačuvali kao i znanja koje stječemo. Ovdje je vino i uživanje u njemu jedini izbor, a sve drugo pada u drugi plan – barem nakratko. Posjetom vinariji doživljavate životni put našeg vina, u potpunosti ga uživate u čaši, i na kraju sa sobom nosite to iskustvo. Jela koja izlaze iz naše „kužine“ stvarana su kako bi otkrila karakter jednog vina, pa tako „wine&dine expierience“ pruža zadovoljstvo svim osjetilima. Sretni smo kada vidimo da se gosti stalno vraćaju Vinarii i našim vinima, što znači da smo na njih uspjeli prenijeti malo naše ljubavi, strasti i energije ovog mjesta“, kaže lijepa Ivana Tolj, koja je velikim dijelom zaslužna za konačni izgled interijera.

 

Vrhunska vina i etikete

Saints Hills vina proizvode se sa tri pomno izabrana vinorodna područja kako bi se ostvario maksimalan potencijal zasađene sorte. U Istri – u selu Radovani kraj Višnjana, u vinogradu sv. Ante, sadi se Malvazija istarska, koja se kupažira s malo Chardonnaya i tako nastaje Mala Nevina. U Komarnoj – u vinogradu sv.Roka, sadi se Plavac mali od kojeg nastaje svježi, voćni plavac Sv. Roko, netipičan upravo zbog kamenitog terroira i specifičnosti koje ovo vinogorje nosi. Na pelješkom položaju Dingač sadi se također plavac, iz kojeg nastaje zreli, kompleksni Dingač. Plavac s ovih položaja pretočen je u pitki rose koji poznat po jedinstvenoj etiketi i imenu St. Heels. Spoj tradicije i znanja Saints Hillsov je lajtmotiv koji se ne proteže samo u proizvodnji vina, nego i eksterijerom i interijerom njihove boutique Vinarie na Pelješcu.