Iločki podrumi

Odmor u srcu srijemskog vinogorja

Osim što je jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Europe, Ilok je i atraktivno enološko i gastronomsko odredište koje su još stari Rimljani nazivali „slast svijeta“ ili „delicium mundi“.

Na životopisnim padinama Fruške gore 1800 godina njeguju se vinogradi u kojima vinova loza rađa grožđem visoke kvalitete s vrhunskim vinima koja su proslavila ovaj kraj. Na toj tradiciji stasali su Iločki podrumi poznati po svojim tramincima i graševinama, u čijim je starim podrumima iz 15. i 18. stoljeća kneževska obitelj Odescalchi dvjesto godina prije Bordeauxa i Burgundije buteljirala vina na chateu način. Punjenjem na posjedu štitila se njihova kvaliteta, ali i reputacija podruma. Tako je ostalo do danas. Ako oznaka izvornog punjenja nije na butelji, tada vino nije proizvedeno u Iločkim podrumima.

Buteljiranje na samom posjedu jamči vinima izvornost i osobnost. Upravo takav je i vrhunski Traminac Iločkih podruma, koji se proizvodi od 1710., a među istinskim ljubiteljima ove kraljevske sorte slovi za najbolje vino među europskim tramincima. Iako ga možete kušati u bilo kojem dijelu Hrvatske i svijeta, jedinstven je osjećaj kad ga pijete u Starom podrumu u središtu Iloka, turističkom kompleksu u čijem je sastavu – osim već spomenutih podruma iz 15. i 18. stoljeća – restoran s bogatom i obilatom srijemskom kuhinjom te 18 modernih apartmana s pogledom na Dunav i pitomu prirodu.

Nakon vrhunskog enološkog i gastronomskog doživljaja turistički vlakić Traminac express najbrži je i najjednostavniji način za upoznavanje kulturnih znamenitosti Iloka i vinske ceste grada koja vijuga do Principovca, najpoznatijeg vinorodnog položaja ovog kraja. Tu, usred vinograda, nekadašnje je Ladanjsko imanje i ljetna rezidencija Odeschalcija, danas u sastavu Iločkih podruma s pet apartmana i dvorcem u kojem je odličan moderni restoran, vinski bar i vidikovac. Za rekreativce i ljubitelje prirode osim teniskog, odbojkaškog, golf i badminton terena, kroz vinograde vodi osam kilometara asfaltiranih cesta koje pozivaju na pješačenje, trčanje ili vožnju biciklom. Jednom riječju savršeno odredište za proljetni odmor.