IZBOR NAJBOLJEG OBITELJSKOG I MALOG HOTELA 2017. GODINE

HT hotelima nudi fiskalizaciju, TV sustav, WiFi, fiksnu i mobilnu telefoniju, pametnu sobu, videonadzor, hotelski PMS sustav…

Također, hotelijerima nudimo i informatičku opremu, e-punionice za motorna vozila, e-bicikle i pametni parking

O najpopularnijim digitalnim tehnologijama u hotelijerstvu razgovarali smo sa Ivanom Beli Oštarčević, direktoricom odjela za ICT ponudu u Hrvatskom Telekomu i odgovornom osobom za upravljanje ICT uslugama, komunikacijskim aktivnostima i strategijom nastupa na tržištu.

Koje su najpopularnije digitalne tehnologije u hotelijerstvu?
– Prihodi od online bukinga na godišnjoj razini rastu za više od 20 posto, a najbrojnija skupina među svjetskim putnicima i potrošačima postali su milenijci. Digitalne tehnologije u hotelijerstvu idu u skladu s tim svjetskim trendovima. Hotelijeri prate navike i zahtjeve nove generacije potrošača i putnika, zbog čega danas najviše investiraju u dostupnost i snagu Wi-Fi mreže u hotelima, jer je upravo besplatan Wi-Fi pri vrhu liste zahtjeva gostiju. Jednako je bitno imati kvalitetnu web stranicu koja nudi jasan pregled usluga i mogućnost rezervacije. Hotelijeri su prošle godine puno ulagali u razvoj hotelskih mobilnih aplikacija, putem kojih svojim gostima nude mogućnost rezervacije smještaja, check-ina i check-outa, naručivanja posluge u sobu te personalizirane informacije o aktualnim ponudama i sadržajima hotela. Na svjetskoj razini trend je svakako i poslovanje u cloudu, jer se na taj način smanjuju operativni troškovi, unaprjeđuje organizacija poslovanja i ponuda.

Prate li hrvatski hoteli svjetske trendove?
– Domaći hoteli otvoreni zadnjih nekoliko godina svjesni su prednosti novih tehnologija i spremniji su investirati u njih već za vrijeme izgradnje objekta. Fokus naših hotela uglavnom je na tehnologijama poput hotelskog PMS sustava, IP telefonije s tarifiranjem broja, Wi-Fi mreži te hotelskog TV sustava, a vidimo i sve veći interes za usluge videonadzora i digital signage tehnologija. Hotelijerstvo je jedna od najnaprednijih industrija po uvođenju digitalnih tehnologija u svoje poslovanje, no kod nas implementacija još uvijek nije na svjetskoj razini. Postoji želja hotelijera da se prilagode očekivanjima gostiju, no njihova spremnost na uvođenje tehnologija koje se donedavno nisu smatrale nužnima za poslovanje još uvijek je manja od očekivane. Smatramo da će jedan od novih trendova koje će naši hoteli prihvatiti biti posjedovanje mobilne aplikacije, a kao jaku komparativnu prednost ponude hotela vidimo i dodatne sadržaje za goste, kao što su e-punionice i e-bicikli.

Koje su ključne prednosti za hotelijere kod implementiranja ICT usluga?
– Ključne prednosti su ušteda resursa poput vremena i novca, što omogućava da fokus bude na vrhunskoj usluzi koju želite pružiti svojim gostima. Hoteli teže što boljoj i efikasnijoj usluzi, u čemu je tehnologija važan faktor u svakom segmentu hotelskog poslovanja. Ovisno o konkretnoj potrebi korisnika, HT kombinira praktično sve usluge i tehnologije kojima raspolaže – fiksne, mobilne te ICT i Cloud. Osim analize, dizajna, isporuke i implementacije samog rješenja, osiguravamo i uslugu održavanja te korisničku podršku tijekom trajanja poslovnog odnosa. Jedna od velikih prednosti ovakvih posebnih poslovnih rješenja za hotelijere je i mogućnost naplate kroz mjesečne naknade, jer su na taj način prilikom početnog ulaganja oslobođeni velikih troškova, a dodatno imaju i potpuni outsourcing upravljanja i održavanja rješenja. Na taj način imaju vremena za ono što je najvažnije – svoje goste.

– Koje usluge konkretno nudite hrvatskim hotelijerima?
Imamo puno korisnika hotelijera diljem Hrvatske koji koriste usluge Hrvatskog Telekoma. Bilo da je riječ o manjim ili većim hotelima, obiteljskim ili boutique hotelima nije bitno, jer naša rješenja krojimo prema njihovim potrebama i željama. Usluge su raznolike i uključuju fiskalizaciju, TV sustav, WiFi, fiksnu i mobilnu telefoniju, pametnu sobu, videonadzor, hotelski PMS sustav, informatičku opremu, e-punionice za motorna vozila, e-bicikle i pametni parking. Intenzivno radimo i na proširenju ekosustava usluga za hospitality sektor, koji će osigurati dostupnost vrhunskih tehnologija na jednom mjestu te jednostavnije poslovanje i bolju povezanost implementiranih tehnologija.