Luksuz 21. stoljeća u palači cara Dioklecijana

Upravo na mjestu gdje je prije 17 stoljeća car Dioklecijan dočekivao svoje goste, danas splitsku dobrodošlicu imućnijim turistima pruža hotel “Vestibul Palace”, dobitnik nagrade “Adrian” 2011. godine, kojeg su nakon našeg lista prepoznali i brojni svjetski mediji.

Ovaj objekt kombinacija je tri kuće iz različitih vremenskih perioda, iz 3., 16. i 17. stoljeća, naslonjen je na carski Vestibul, a svaka od sedam soba ima barem jedan detalj nekog od izvornih zidova. Kada ga je ugledni Condé Nast Traveler, časopis iz grupacije Vogue, uvrstio na popis 10 najboljih povijesnih hotela na svijetu, popratili su to riječima da je jako malo mjesta na kojima možete prespavati u sobi koja nudi luksuz 21. stoljeća i ekstremno udoban krevet, a istovremeno biti okružen 1700 godina starom arhitekturom. U međuvremenu je vlasnik hotela Nenad Nižić upravljačku palicu prebacio na svog sina Bruna, a i kćer koja je upravo završila Ekonomski fakultet pomalo se uhodava u posao.
– Ovakav tip objekta s jako malo soba može se jedino voditi obiteljski. Jer gosti koji borave kod nas jako su zahtjevni, a 100-postotnu posvećenost poslu ipak možete očekivati jedino od svojih najbližih – priča nam Nižić mlađi.
Zbog velikog interesa gostiju hotelu su dodali još četiri sobe u aneksu udaljenom 200-tinjak metara, Villi Dobrić, a nešto izvan povijesne jezgre izgradili su novi objekt Residence by Vestibul Palace, u kojem se nalaze jako luksuzni stanovi od 60 do 80 kvadrata, čijim gostima nude uslugu identičnu onoj u hotelu.

Fenomenalna sezona

– Sezona je fenomenalna, prezadovoljni smo rezultatima koje postižemo i ove godine, i s brojem gostiju i postignutom cijenom. Split je hit destinacija na Jadranu, i to se vidi i po broju i kvaliteti gostiju – priča nam Bruno, koji otkriva da najveći broj rezervacija ostvaruju preko grupacije Small Luxury Hotels Of The World, prestižnog udruženja malih luksuznih hotela koje ima svoje vjerne korisnike, ali koji gdje god putuju uz vrhunsku uslugu očekuju i doživjeti posebno iskustvo.
– U početku su nam svi govorili da smo ludi što plaćamo toliku članarinu s obzirom na mali broj soba, ali pokazalo se da je to pravi put jer danas je odnos uloženog i dobivenog 15 puta veći. Small Luxury Hotels Of The World imaju svoje tajne goste koji obavljaju inspekcije, što znači da nema opuštanja, potrebno je zadovoljiti niz kriterija, a izvješća koja nam potom dostavljaju imaju i po 80 stranica. Nešto poput Michelinova vodiča za restorane – kazuje nam Bruno, čiji otac Nenad je predsjednik hrvatske inačice ovakve grupacije koja je nazvana “Stories”, a koja okuplja 17 malih luksuznih hotela od Istre do Dubrovnika, koji zajednički nastupaju na tržištu.

Zaruke na večeri iznenađenja

Vestibul Palace radi cijelu godinu, jedino zatvore na 2-3 tjedna zimi, kako bi prostorije malo osvježili.
– Uz lokaciju i povijest, ono što nas izdvaja je usluga i individualni pristup svakom gostu. Nemamo velik kapacitet pa se posvetimo svakom gostu, naši zaposlenici trude se zapamtiti njihove navike. Imamo dosta stalnih gostiju koji se vraćaju, a kupite ih kad primijete da se još uvijek sjećate kakvu kavu piju ili koje jastuke preferiraju u sobi – tvrdi Bruno, koji ističe da zasad nemaju ni problema s radnom snagom jer njihov hotel služi kao odlična referenca, a oni od početka primaju mlade i neiskusne radnike koje formiraju prema razini usluge kakvu nude.
Njihov cilj je da svaki gost otiđe iz Splita zadovoljan, pa im se ispunjavaju i najluđe želje.
– Od transfera avionom, helikopterom i brodom, različitih izleta, do organiziranja vjenčanja. Evo, nedavno smo na zamolbu gosta iz Meksika organizirali večeru iznenađenja za njegovu djevojku, na kojoj ju je zaručio. Zakupili smo kapelicu, doveli pjevače, snimatelje, cvijeće, rasvjetu, večeru u devet sljedova. Bili su oduševljeni – priča nam u Vestibul Palaceu, koji ima svoj a la carte restoran otvoren i za goste izvan hotela, a upravo njegovo unaprjeđenje sljedeći je projekt na kojem će raditi.