HOTEL SAN ROCCO, BRTONIGLA - DOBITNIK NAGRADE ADRIAN 2008.

Gosti u Brtoniglu dolaze zbog njih, njihova vrata uvijek su otvorena

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Već je prošlo 14 godina od kada je Tulio Fernetich sa svojom obitelji odlučio pokrenuti hotelski biznis koji je dotad u malom mjestu Brtonigla kraj Umaga bio čista nepoznanica.

Mali obiteljski hoteli tada gotovo da u Istri nisu ni postojali, a Fernetich se odlučio da želi biti poseban u svakom smislu. Odlučio je u sklopu hotela otvoriti i gourmet restoran po uzoru na slične u Europi i zaista nakon 14 godina poslovanja ne može se požaliti. On, supruga i njihovo dvoje djece prionulo je u biznis koji je postao itekako prepoznatljiv u Istri, ali i ostatku države. Svatko se brine za svoj segment posla, a kuhinju vode djeca – Teo Fernetich, koji je i glavni sommelier, te Luana Fernetich. Teško je išta novoga i napisati o njima budući da je ovaj mali obiteljski heritage hotel sa četiri zvjezdice čak četiri puta proglašavan najboljim malim obiteljskim hotelom u državi čiji je razvojni koncept mnogima poslužio kao primjer kako krenuti u taj posao i što od njega očekivati. Fernetichi, usprkos svim teškoćama cjelogodišnjeg poslovanja, inzistiraju na radu u svim mjesecima u godini. Njihova vrata su uvijek otvorena, iako se ne radi o nekoj od razvikanih istarskih destinacija kao što su Rovinj ili Poreč. Oni su postali brend sam za sebe, i gosti u Brtoniglu dolaze zbog njih, a ne destinacije iako bi taj put trebao biti obrnut. To dovoljno govori o njihovoj kvaliteti, kao i kvaliteti usluge koju pružaju.

Uređenje starog imanja

A sve je krenulo uređenjem starog imanja. Hotel je uređen u tri stare kamene zgrade – u zgradi gdje su nekada živjeli gospodari imanja, staroj štali za goveda, gospodarskoj zgradi za zaprežna kola i poljoprivredne alate. Cijela je investicija krenula od centralne zgrade gdje su uredili najprije restoran, a onda su kupili zgradu do i tako se njihov koncept dalje širio. Sve te zgrade sada su u drugoj funkciji. U njima je uređeno 14 sasvim različitih komfornih soba i apartmana, mali udobni wellness centar i prostor za držanje i servisiranje bicikala. Hotel je okružen maslinama te pruža pravi mediteranski ugođaj. Naravno, vrtom dominira i bazen, ali i udobne terase.

Ponosni na vinski podrum

A ono što Fernetichi posebno ističu u svojoj ponudi je vinski podrum kojim se posebno ponose kao i svojim restoranom koji je već dvije godine u Michelinovoj preporuci, a svojedobno je bio i prozvan najboljim restoranom u državi. Isto tako, 2013. San Rocco je u Veneciji proglašen i najboljim hotelskim restoranom u regiji Alpe-Adria. Taj je restoran i 2013. godine ušao u uglednu europsku udrugu Jeunes Restorateurs d’Europe, kojom na razini Hrvatske predsjeda Teo Fernetich. Isto tako, restoran je stalno na top pozicijama u gastronomskim vodičima kao što su Guide dell’Espresso, A tavola Con le Venezie, Magnar Ben ili Gault Millau, a gotovo da nema nekoga stranog turističkog novinara u Istri koji nije ondje boravio. Mnogi se gosti vraćaju u hotel upravo zahvaljujući tom restoranu koji je dakle prema mišljenju gostiju i struke uvijek u vrhu ponude u regiji. Ondje Fernetichi već godinama prezentiraju istarski teritorij, ono najbolje što Istra ima poput tartufa, šparoga, mesa od boškarina, gljiva, divljači, ali i svoje vlastite vrhunske proizvode poput maslinovih ulja koje ne koriste samo u svojoj kuhinji nego i wellness centru.

Vrhunsko ulje

Isto tako, to je ulje ušlo među najbolja svjetska ulja u publikaciji Flos Olei koju mnogi nazivaju i Biblijom maslinovih ulja. No, Fernetichi tu nisu stali. Krenuli su i u proizvodnju vlastite linije vinskog octa te su u suradnji s Argetom prema njihovoj recepturi pripremili liniju paštete ARGETA EXCLUSIVE A’LA SAN ROCCO. Nakon toga u ovom su im se projektu pridružila još dva vrhunska restorana, La Subida iz Italije i Dvorec Zemono iz Slovenije. A sve to rade na svjetskoj razini u stalnoj potrazi za inovacijom na stolu. Uz sebe okupljaju najbolje vinare Istre, redovito održavaju niz promocija i gourmet evenata na kojima im svatko može pozavidjeti. Ali ništa to nije palo s neba. Čitava je obitelj ozbiljno prionula u taj posao i dala sebe kako bi San Rocco bio prepoznat na ugostiteljskoj i turističkoj karti Hrvatske u regije. Nakon 14 godina to se slobodno može reći da je tako.