MALI KVARNERSKI OTOK JE SVJETSKU SLAVU STEKAO PRIJE GOTOVO DEVEDESET GODINA

Jesu li Edward i Wallis kušali rapsku tortu?

Piše: Marija Čović

U ljeto 1936. godine, piše Linda Cookson u britanskom “Independentu”, malo poznati otok Rab, smješten u blještavom kvarnerskom zaljevu, imao je neočekivanih 15 minuta slave. Tada je, naime, novi britanski kralj, Edward VIII., odveo svoju ljubavnicu i buduću suprugu Wallis Simpson na krstarenje Mediteranom i Jadranskim morem, na kojemu su, između ostaloga, uživali i u golemim količinama alkohola. Upućeni tvrde kako je Edward na iznajmljenoj jahti “Nahlin” s polica biblioteke izbacio sve knjige kako bi napravio mjesta za dostatne zalihe alkohola.

Dok se par izležavao na palubi i razmjenjivao nježnosti ispijajući koktele, reporteri svjetskih medija, u potrazi za skandalom, pratili su ih gdje god su mogli. Edward i Wallis su 11. kolovoza, što su zabilježili brojni fotoaparati, pristali u Rab, o čemu svjedoči plaketa na glavnom trgu i “Royal Corner” u gradskom Grand Imperial hotelu. Jahta se usidrila ispred plaže Banjol, čamcem su stigli na kopno gdje su ih dočekali rapski velikodostojnici i pokazali im lokalne znamenitosti. Dali su im, kako tvrde engleski izvori, i posebnu dozvolu da se kao od majke rođeni okupaju u zaljevu Kandarola, čime su udareni temelji buduće nudističke prirode plaže tog zaljeva.

Skrivena blaga “otoka sreće”

Međutim, u novinarskoj flotili koja je pratila Edwarda i Wallis nije bilo engleskih medija, zbog nacionalnog informativnog zamračenja javnost u Velikoj Britaniji nije gotovo ništa znala o kraljevoj ljubavnoj jahti, a zahvaljujući tome su i ljepote Raba ostale nepoznate. No, autorici teksta u “Independentu” nije jasno kako, gotovo 90 godina kasnije, britanski turisti, za razliku od njemačkih i talijanskih, još nisu otkrili Rab u čijim je ljepotama ona uživala tijekom kratkog boravka na ovom nevelikom otoku, žaleći što nije isplanirala dulji odmor na njemu kako bi stigla istražiti sva skrivena blaga “otoka sreće”. Možda će zahvaljujući hvalospjevima Linde Cookson ubuduće Rab pohoditi više britanskih turista, bez obzira na to hoće li ih privući priča o Edwardu i Wallis ili želja da istraže povijesnu baštinu, ljenčare na nekoj od brojnih prekrasnih plaža, uživaju u delicijama ovog otoka i druženju s gostoljubivim domaćinima ili se zabavljaju na nekom od brojnih događanja.
A kad je o gastronomskim užicima riječ, nezaobilazno je kušanje slavne rapske torte koju mnogi s odmora ponesu kao suvenir. U toj je torti sa suncem sjedinjena slast škrte zemlje i gorkasti okus kamenjara, bademi sljubljeni s kristalima šećera, mirisnim limunom i osebujnim okusom maraskina. Čini to osnovu za stoljećima staru jedinstvenu poslasticu čiji tajni recept potječe iz 1177. godine kad je, prema legendi, prvi put poslužena papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina. Priča kaže kako je papu Aleksandra III., u čijoj je pratnji bilo deset galija, zadesilo nevrijeme dok je prelazio Jadransko more, pa se sklanjao oko naših otoka i slučajno doplovio do Raba upravo nakon obnove i proširenja katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je tom prigodom i blagoslovio.

Tajni recepti papinske torte

Da bi uveličale neočekivanu svečanost i iskazale poštovanje, časne sestre benediktinke poslužile su mu kolač na hostiji – rapsku tortu. Povjesničari kažu kako je moguće da su časne zapravo htjele pripremiti slasticu iz papina rodnog kraja, ali su od istih sastojaka slučajno ispekle drugačiji kolač, a prema nekim špekulacijama papa je tortu imao sa sobom pa su je domaćini usvojili, jer postoji i talijanska inačica, vrlo slična po okusu i sastavu. Bez obzira na to koja je verzija točna, rapska torta je po mnogočemu jedinstvena, a od zaborava su ovu deliciju, najčešće u obliku puža, sačuvale časne sestre iz samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz samostana sv. Andrije, a kao specijalitet se u bogatim kućama rapskih patricija radila u doba vladavine Venecije, posluživala se za najsvečanije prigode i blagdane.
Originalni recepti za rapsku tortu sa svim detaljima potrebnima za izradu ove jedinstvene delicije čuvaju se kao dragocjeno naslijeđe u koje su utkani mirisi i okusi Primorja. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, ova slastica u kojoj je zapakirana mediteranska čarolija danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, raznoseći svijetom dašak tradicije. Za kvalitetnu izradu rapske torte potrebno je nekoliko dana rada, puno strpljenja i ljubavi, kao i godine iskustva, ali to se iskustvo ne može steći ako se jednom ne upustimo u avanturu izrade ove iznimne slastice. Njenu izradu nije lako svladati, ali pravilno pripremljena torta dugo ostaje svježa i ukusna. Ova slastica delikatnog okusa ne servira se za završetak ručka ili večere, ona više pristaje uz čaj, fini liker poput maraskina ili domaću rakiju od muškata. Premda je poznato da je Edward u jednom dućanu u Rabu kupio mornarsku majicu, nije poznato jesu li on i Wallis kušali rapsku tortu. Ako nisu, puno su propustili…

U nedjelju vrhunac Pumidor feste
Na Rabu se tijekom godine odvija oko 250 različitih događanja, koncerata, izložbi, festivala… Ovog petka i subote na rasporedu je Rab Rocks Festival na kojemu nastupaju Bambi Molesters, Belfast Food, My Buddy Moose i britanski rock & blues sastav The Others, koji je za svoj posljednji nastup u karijeri koja traje još od kasnih 60-ih prošlog stoljeća izabrao upravo Rab. Pa neka netko kaže da Britanci ne dolaze na Rab!
Za one koji vole drugu vrstu zabave, u nedjelju je završnica Pumidor festa, tradicionalnog tjedna posvećenog pomama na koje su Rabljani, a naročito Loparani, posebno ponosni. U priču su uključeni brojni loparski restorani koji nude različite specijalitete na bazi pomidora, a u nedjelju je velika fešta od pomidora u turističkom naselju San Marino, na šetnici iznad Rajske plaže. Tom će prilikom biti priređeno i natjecanje u kuhanju salse u kotliću.