PREDSTAVLJAMO MALE OBITELJSKE HOTELE Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

Turizam s više srca, s više mašte

Ima jedan hotel na obali mora koji putnicima pruža atmosferu doma, u njemu se nekako spontano okupljaju ekscentrični gosti u potrazi za životnim spoznajama, točnije u nadi da će im upravo more pomoći da razriješe određene životne situacije. Na koncu, tako i biva!

Radnja je to kultnog romana “Ocean more” Alessandra Baricca, a glavno mjesto radnje je hotel “Almayer”. Inspirirani upravo ovom knjigom, bračni par Irina Bakija i Vjekoslav Bobić svoj zadarski, baštinski hotel nazivaju upravo tako, u njega utkaju atmosferu doma i umjetničke galerije, posvećuju ga moru i vjetrovima i, kako je napisala ugledna novinarka britanskog Telegrapha, od njega stvaraju “moderan, ali nepretenciozan prostor, izvrstan spoj suvremenog dizajna i moderne umjetnosti”.
“Almayer Art & Heritage Hotel” smjestio se u gradskoj jezgri Zadra, u četvrti Kampo Kaštelo, na mjestu stare zgrade izgrađene 1863. godine kao aneks Vojne bolnice koja je djelovala u prostoru nekadašnjeg samostana klarisa sv. Nikole. Zahtjevni projekt uređenja hotela započeo je 2013. godine otkupom ruševne zgrade i dvorišta zagušenog pregradnjama, morao je biti nadgledan od strane konzervatora, pri gradnji su imali i arheološki nadzor, a dizajn je osmišljen i vođen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, ili kako vlasnici kažu – dobrog duha “Almayera”. Šibenski grafički dizajner Ante Filipović Grčić zaslužan je pak za originalni dizajn vrata, koja su zadarski mediji proglasili “najljepšim vratima na Poluotoku”.

Posveta moru

– Hotel je zamišljen i zaista jest posveta moru, što je vidljivo iz umjetničkih djela njemačkog slikara Carstena Weckaua u sobama. Soba je devet (četiri dvokrevetne sobe i pet delux dvoetažnih dvokrevetnih soba), a nazvane su po vjetrovima. Budući da se ruža vjetrova sastoji od njih osam, jedna soba nazvana je prema zadnjem poglavlju romana Ocean more, “Settima stanza” i zaista podsjeća na sobu iz knjige. U čitavom hotelu zapravo smo željeli spojiti kozmopolitski, mediteranski i građanski ugođaj, ono što je Zadar oduvijek imao, posebno u vrijeme svog zlatnog doba početkom XX. stoljeća, svojevrsni hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja. Ipak, kada gosti uđu u dvorište, često komentiraju kako se ne osjećaju kao u Zadru. To dosta govori o turizmu današnjice i o tome koliko je Zadar izgubio te tri komponente, kazao nam je vlasnik “Almayera” Vjekoslav Bobić, kao i to da im je želja biti svjetlo zadarske turističke priče, ne samo smještajem već i izložbenim eksponatima koje mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, gastronomskom ponudom, vinskom kartom, paketom usluga i izleta, organskom kozmetikom u sobama…
“Almayer”, okićen četirima zvjezdicama, je stoga u godinu i dva mjeseca, koliko je otvoren za goste, umjetnike i lokalne proizvođače, zadovoljavajuće popunjen i u pred i postsezoni, a zahvaljujući izložbama, vinskim i književnim večerima, rado ga posjećuje i lokalno stanovništvo.

Idealna pozicija

– Pozicija hotela gostima je idealna, odlične povratne informacije imamo i za sam komfor i dizajn soba koji se možda najbolje opisuje kao kombinacija retro-chica i modernih detalja, a možda ih najviše fascinira samo dvorište, “tajni vrt” okružen do 4,5 metra visokim srednjovjekovnim kamenim zidom. Vanjska blagovaonica s barom mjesto je cjelogodišnjeg boravka među vegetacijom naranči i stare glicinije. Dvorište hotela zamišljeno je kao središte hotela i bistroa “Corte Vino & More” – opisuje vlasnik.
Bistro ne nudi standardu, komercijalnu ponudu, od kave, preko sladoleda, do vina, “Almayer” surađuje s malim OPG-ovima: sladoledi “Medenko” iz samoborske manufakture, hrvatska craft piva, takozvana “sretna jaja” iz hotela za koke “Deša” iz Poličnika, vina regije iz trokuta Boškinac – Bibić – Babić…
– Naša vizija turizma prvenstveno se bazira na kvaliteti. Prva godina rada bila je uspješna, a i mi sami smo isprobavali, ispitivali stanje, učili od gostiju… Sljedećih godina potrudit ćemo se gostima organizirati i bogatu ponudu dodatnih aktivnosti i iskustava iz regije, ne samo smještaj. Uključit ćemo i more i zaleđe, a sve u suradnji s partnerima koji na turizam gledaju kao i mi – s više srca, više mašte, a manje klasične iskomercijalizirane turističke ponude – zaključuje Bobić.
Umjetnički dragulj “Almayer”, hotel lokacijski najbliži svjetski poznatim zadarskim instalacijama Pozdravu Suncu i Morskim orguljama, svojom ponudom i dizajnom najbliži je i onome što turisti cijene i žele osjetiti u Zadru – zadarskoj kulturi življenja.

Depandansa u novinarskom stilu
“Almayer” uskoro otvara udobno i skladno uređenu svojevrsnu depandansu koja se nalazi preko puta hotela. Riječ je o četiri sobe, koje će biti uključene u sustav hotela u smislu pružanja usluga recepcije i doručka. Svojim eklektičnim dizajnom mnogo ne odskaču od onih postojećih, a smještene su u zgradi koju je 1914. sagradio Juraj Biankini, dugogodišnji urednik Narodnog lista.
– Upravo u prostoru naše depandanse dugi niz godina bila je smještena redakcija Narodnog lista, stoga smo je i uredili u pomalo „novinarskom i intelektualnom“ stilu. Ugođaj u zgradi podsjeća više na reprezentativna zdanja Rima i Pariza, čemu posebno doprinose i veliki prozori i balkoni na pročelju okrenuti zelenilu obližnjeg parka – kazao nam je vlasnik.