PREDSTAVLJAMO MALE OBITELJSKE HOTELE Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

Turizam s više srca, s više mašte

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ima jedan hotel na obali mora koji putnicima pruža atmosferu doma, u njemu se nekako spontano okupljaju ekscentrični gosti u potrazi za životnim spoznajama, točnije u nadi da će im upravo more pomoći da razriješe određene životne situacije. Na koncu, tako i biva!

Radnja je to kultnog romana “Ocean more” Alessandra Baricca, a glavno mjesto radnje je hotel “Almayer”. Inspirirani upravo ovom knjigom, bračni par Irina Bakija i Vjekoslav Bobić svoj zadarski, baštinski hotel nazivaju upravo tako, u njega utkaju atmosferu doma i umjetničke galerije, posvećuju ga moru i vjetrovima i, kako je napisala ugledna novinarka britanskog Telegrapha, od njega stvaraju “moderan, ali nepretenciozan prostor, izvrstan spoj suvremenog dizajna i moderne umjetnosti”.
“Almayer Art & Heritage Hotel” smjestio se u gradskoj jezgri Zadra, u četvrti Kampo Kaštelo, na mjestu stare zgrade izgrađene 1863. godine kao aneks Vojne bolnice koja je djelovala u prostoru nekadašnjeg samostana klarisa sv. Nikole. Zahtjevni projekt uređenja hotela započeo je 2013. godine otkupom ruševne zgrade i dvorišta zagušenog pregradnjama, morao je biti nadgledan od strane konzervatora, pri gradnji su imali i arheološki nadzor, a dizajn je osmišljen i vođen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, ili kako vlasnici kažu – dobrog duha “Almayera”. Šibenski grafički dizajner Ante Filipović Grčić zaslužan je pak za originalni dizajn vrata, koja su zadarski mediji proglasili “najljepšim vratima na Poluotoku”.

Posveta moru

– Hotel je zamišljen i zaista jest posveta moru, što je vidljivo iz umjetničkih djela njemačkog slikara Carstena Weckaua u sobama. Soba je devet (četiri dvokrevetne sobe i pet delux dvoetažnih dvokrevetnih soba), a nazvane su po vjetrovima. Budući da se ruža vjetrova sastoji od njih osam, jedna soba nazvana je prema zadnjem poglavlju romana Ocean more, “Settima stanza” i zaista podsjeća na sobu iz knjige. U čitavom hotelu zapravo smo željeli spojiti kozmopolitski, mediteranski i građanski ugođaj, ono što je Zadar oduvijek imao, posebno u vrijeme svog zlatnog doba početkom XX. stoljeća, svojevrsni hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja. Ipak, kada gosti uđu u dvorište, često komentiraju kako se ne osjećaju kao u Zadru. To dosta govori o turizmu današnjice i o tome koliko je Zadar izgubio te tri komponente, kazao nam je vlasnik “Almayera” Vjekoslav Bobić, kao i to da im je želja biti svjetlo zadarske turističke priče, ne samo smještajem već i izložbenim eksponatima koje mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, gastronomskom ponudom, vinskom kartom, paketom usluga i izleta, organskom kozmetikom u sobama…
“Almayer”, okićen četirima zvjezdicama, je stoga u godinu i dva mjeseca, koliko je otvoren za goste, umjetnike i lokalne proizvođače, zadovoljavajuće popunjen i u pred i postsezoni, a zahvaljujući izložbama, vinskim i književnim večerima, rado ga posjećuje i lokalno stanovništvo.

Idealna pozicija

– Pozicija hotela gostima je idealna, odlične povratne informacije imamo i za sam komfor i dizajn soba koji se možda najbolje opisuje kao kombinacija retro-chica i modernih detalja, a možda ih najviše fascinira samo dvorište, “tajni vrt” okružen do 4,5 metra visokim srednjovjekovnim kamenim zidom. Vanjska blagovaonica s barom mjesto je cjelogodišnjeg boravka među vegetacijom naranči i stare glicinije. Dvorište hotela zamišljeno je kao središte hotela i bistroa “Corte Vino & More” – opisuje vlasnik.
Bistro ne nudi standardu, komercijalnu ponudu, od kave, preko sladoleda, do vina, “Almayer” surađuje s malim OPG-ovima: sladoledi “Medenko” iz samoborske manufakture, hrvatska craft piva, takozvana “sretna jaja” iz hotela za koke “Deša” iz Poličnika, vina regije iz trokuta Boškinac – Bibić – Babić…
– Naša vizija turizma prvenstveno se bazira na kvaliteti. Prva godina rada bila je uspješna, a i mi sami smo isprobavali, ispitivali stanje, učili od gostiju… Sljedećih godina potrudit ćemo se gostima organizirati i bogatu ponudu dodatnih aktivnosti i iskustava iz regije, ne samo smještaj. Uključit ćemo i more i zaleđe, a sve u suradnji s partnerima koji na turizam gledaju kao i mi – s više srca, više mašte, a manje klasične iskomercijalizirane turističke ponude – zaključuje Bobić.
Umjetnički dragulj “Almayer”, hotel lokacijski najbliži svjetski poznatim zadarskim instalacijama Pozdravu Suncu i Morskim orguljama, svojom ponudom i dizajnom najbliži je i onome što turisti cijene i žele osjetiti u Zadru – zadarskoj kulturi življenja.

Depandansa u novinarskom stilu
“Almayer” uskoro otvara udobno i skladno uređenu svojevrsnu depandansu koja se nalazi preko puta hotela. Riječ je o četiri sobe, koje će biti uključene u sustav hotela u smislu pružanja usluga recepcije i doručka. Svojim eklektičnim dizajnom mnogo ne odskaču od onih postojećih, a smještene su u zgradi koju je 1914. sagradio Juraj Biankini, dugogodišnji urednik Narodnog lista.
– Upravo u prostoru naše depandanse dugi niz godina bila je smještena redakcija Narodnog lista, stoga smo je i uredili u pomalo „novinarskom i intelektualnom“ stilu. Ugođaj u zgradi podsjeća više na reprezentativna zdanja Rima i Pariza, čemu posebno doprinose i veliki prozori i balkoni na pročelju okrenuti zelenilu obližnjeg parka – kazao nam je vlasnik.