PREDSTAVLJAMO MALE OBITELJSKE HOTELE - Heritage Hotel Life Palace u Šibeniku

Gosti žele upoznati grad koji nudi doživljaj, novo iskustvo i inspiraciju

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hotel Life Palace, okićen četirima zvjezdicama, smješten u središtu gradske jezgre, uz živopisni trg Medulić, kako Šibenčani nazivaju, taj prostor “skrojen” u savezničkom bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, prvi je šibenski heritage hotel, a ovog ljeta bilježi svoju četvrtu sezonu.

Član je Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela koje djeluje u sklopu Udruge hotelijera HGK, a oznaku “heritage” dobio je zahvaljujući staroj palači Marenzi u kojoj se nalazi, zaštićenom spomeniku kulture kojemu je, nakon godina i godina zapuštenosti i propadanja, poduzetnik Mario Erceg odlučio podariti novi sjaj i život. Obnova se odvijala pod budnim okom šibenskih konzervatora, a stilska obilježja i povijesni slojevi palače, od srednjeg vijeka i romanike do renesanse i gotike, sačuvani su i prezentirani u interijeru hotela. Ima 17 dvokrevetnih soba, a s gornjih katova, preko gradskih krovova, pruža se pogled na šibenski zaljev i kanal. Na zadnjoj etaži nalazi se mini wellness s jacuzzijem i saunom, dok su u prizemlju recepcija, lobi, café bar i slastičarnica te terasa na trgu Medulić otvorena za sve posjetitelje.

Dobrodošla konkurencija

Iako prvi, Life Palace više nije jedini šibenski heritage hotel, no konkurencija je dobro došla, reći će voditeljica marketinga i prodaje Ivana Lučev, koja je i sama stasala u obitelji s dugom ugostiteljskom tradicijom te je diploma turističkog menadžmenta bila logičan slijed.
– Na konkurenciju pozitivno gledamo, jer da smo ostali sami, jedini novi hotel u gradu, to ne bi bilo dobro ni za nas. Šibenik je destinacija koja treba dalje rasti. Mi smo s radom počeli u lipnju 2015. i kada usporedimo kako je onda i kako danas izgleda trg Medulić, to je posve drukčija priča. Sadržaji i ponuda u gradu postali su kvalitetniji.
A koliko je to gostima važno, dodaje Lučev, potvrđuju i sve češći upiti, ne samo za UNESCO-ovu katedralu, već i za tvrđavu sv. Nikole koje se lani okitila tom prestižnom titulom. Ona bi dogodine, kada se uredi, trebala biti otvorena za posjete i to će Šibeniku, a time i Hotelu Life Palace, biti novi vjetar u leđa, smatra Lučev. Jer motiv za putovanje, gostima je destinacija koja nudi doživljaj, novo iskustvo i inspiraciju, a hotel je sekundarni izbor, čak i kada se nalazi u palači staroj 500 godina.
– Kada je u prosincu prošle godine bilo svečano uručivanje UNESCO-ove povelje za Sv. Nikolu, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin, koji je bio gost našeg hotela, istaknuo je kako je Šibenik jedan od samo pet svjetskih gradova koji imaju dva UNESCO-ova spomenika. Sve su to razlozi zbog kojeg ovaj grad sve više postaje destinacija kvalitetnog kulturnog turizma i tu priču svi – hoteli, restorani, turistička zajednica grada i županije, svi koji smo u turizmu moramo dalje širiti.

Zašto nam to nitko nije rekao?

Stvari se, nastavlja Lučev, ne mogu uzimati zdravo za gotovo i misliti kako je ono što imamo i nudimo svima poznato. Dva UNESCO-ova spomenika posebnost su Šibenika, ono što ga izdvaja od drugih gradova, ali taj potencijal treba razvijati!
– Kada je ovog proljeća restoran Pelegrini dobio Michelinovu zvjezdicu i mi smo bili sretni zbog toga. To je velika stvar za Šibenik. Mislim da bi i drugi trebali slijediti chefa Rudolfa Štefana, jer treba postojati više kvalitetnih restorana – zaključuje Lučev.
Life Palace, udaljen je tek stotinjak koraka od šibenske katedrale, dok se do gradske plaže Banj i obnovljene Tvrđave sv. Mihovila stiže za 7-8 minuta hoda, a 15-ak do nešto udaljenijeg Baronea. Hotel je otvoren cijelu godinu, a njegovi gosti dolaze iz zapadnoeuropskih zemalja, SAD-a i Australije.
– Stranci koji dolaze u Hrvatsku znaju za Dubrovnik, Split i Hvar. Ali kada otkriju Šibenik, budu iznenađeni i pitaju: „Zašto nam to nitko nije rekao?“ Naš hotel nema goste ljetovališnog tipa koji dolaze na uobičajeni godišnji odmor. Oni su na proputovanju i žele upoznati grad, obilaze katedralu, tvrđave, nacionalne parkove: Krku i Kornate. Premda je ljeti velika potražnja za smještajem, turisti k nama najviše vole dolaziti u svibnju i rujnu, kada su gužve manje – kazala je Lučev uvjerena kako svi planovi za razvoj tog hotela počivaju na pomnom osluškivanju želja i potreba gostiju.

Susretljivi i ljubazni
Gosti koji posjećuju Hotel Life Palace najzadovoljniji su njegovim osobljem. Na Booking.comu ocijenili su ga s 9, 7, a susretljivost, ljubaznost i diskrecija najčešći su komentari. „Zaradili“ su ih i spremnošću da gosta, ako se ne snalazi, sami odvedu do banke, pošte, restorana… Ili da ih s parkirališta na gatu Krka dovedu do hotela, noseći im prtljagu. Čistu desetku dobili su udobni kreveti i besplatni WiFi, dok na Trip Advisoru prosječna ocjena, od mogućih 5, iznosi 4,5. Opći dojam pak 76 posto gostiju ocijenilo je izvrsnim, a vrlo dobrim njih 20 posto.

Bezglutenski Juraj Dalmatinac
Od 17 soba i ukupno 34 ležaja, Life Palace posebno se hvali sa svoja dva veća apartmana na posljednjem, četvrtom katu palače, a gostima je osobito draga i tzv. barokna soba s dvama balkonima od kojih jedan gleda na trg Medulić, a drugi na Kalelargu, najdužu i najfrekventniju gradsku ulicu koja od Poljane vodi do katedrale sv. Jakova.
Riječ je o bed & breakfast hotelu koji zbog prostornih ograničenja, nema mogućnost širenja kuhinje, no zato s ponosom ističu svoje slastice, među kojima je posebno tražena bezglutenska torta „Juraj Dalmatinac“ u kojoj su glavni sastojci bademi i suhe smokve!