PREDSTAVLJAMO MALE OBITELJSKE HOTELE - Heritage hotel 'King Krešimir', ŠIBENIK

U palači Divnić nekad su uživali plemići, a danas gosti sa svih strana svijeta

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Šibenik se može podičiti kvalitetnim apartmanima u staroj gradskoj jezgri, koji su oronule kamene kuće stare stotinu i više godina pretvorili u pravi mamac za turiste što u Krešimirov grad stižu sa svih strana svijeta, ali i malim butik hotelima u srcu grada.

Nakon pomnog uređenja, uz pasku konzervatora, impresivno zdanje palače iz 19. stoljeća, koje je nekada bilo u vlasništvu plemićke obitelji Divnić, pretvoreno je u Heritage hotel “King Krešimir” s četiri zvjezdice i osam soba.
U vlasništvu je splitske tvrtke “Ordesa” koja je u obnovu derutne palače krenula prije više od dvije godine i uložila gotovo dva milijuna eura. Smješten je u povijesnoj jezgri Šibenika, na trgu Medulić, i idealan je spoj povijesne tradicije i modernih sadržaja. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se niz šibenskih povijesnih znamenitosti, kao što su stara Gradska vijećnica, Tvrđava sv. Mihovila, crkva sv. Barbare, samostan sv. Lovre, Gradski muzej Šibenik i katedrala sv. Jakova.
– Hotel je otvoren u ožujku ove godine, a restoran je počeo raditi sredinom svibnja. Krenuli smo samo s večerama, a od 1. lipnja uveli i ručak. U restoranu à la carte nudimo specijalitete lokalne i mediteranske kuhinje koje, po želji gosta, poslužujemo i na terasi, na trgu ispred hotela. Švedski stol za doručak poslužuje se svakog jutra u restoranu. Iako smo kasno počeli prodavati sobe, dobro smo popunjeni, a koliko su naši gosti zadovoljni, dokaz je najveća ocjena među hotelima u gradu i županiji. Nemamo parking pred hotelom iz razumljivih razloga, unajmili smo ga na mulu Krke i gosti imaju hodati do nas, a tu su i brojne skale po kojima je Šibenik poznat.

PREKRASAN POGLED

Međutim, kad stignu i vide o kojoj se lokaciji radi, da je to središte najveće stare gradske jezgre u Dalmaciji, jednostavno zaborave na parking i skale. Budu oduševljeni i neki nam kažu kako imaju osjećaj da se bude u Firenci, kaže izvršni direktor “King Krešimira” Fabiano Baranović.
Od osam hotelskih soba, gostima je na raspolaganju njih sedam jer u funkciji nije soba na prvom katu. U njoj se nalazio vrijedan sobni oslik (freska op.a.), koji po “nalogu” struke nakon restauracije mora biti vraćen na isto mjesto.
– Sustigla nas je sezona, pa fresku nismo uspjeli vratiti i taj smo posao ostavili za jesen. Inače, ta soba je bila glazbeni salon s klavirom u kojoj su plemići održavali manje koncerte i glazbene večeri. Da bismo tu priču prenijeli gostima, u prizemlju je napravljen šank i bife u obliku klavira. Kad nas upitaju zašto, ispričamo priču, a po hotelu su i sitni detalji s freske za koje se također zanimaju, govori Baranović.
Sobe u hotelu “King Krešimir” uređene su svaka na specifičan način. Sa svih prozora pruža se prekrasan pogled na trg ili na more, a posebno je zanimljiva jedna od njih – kraljevski apartman na vrhu zdanja s ogromnom terasom i na njoj jaccuzzijem iz kojeg gost, dok se odmara, može uživati u pogledu. Osim na šibenske krovove, kampanele i tvrđave, s krova “King Krešimira” pogled puca i na Kanal sv. Ante i morsku pučinu. Interijer hotela je, baš zbog specifičnosti objekta, nešto posebno i neuobičajeno.
– Stil je spoj klasičnog i modernog. Htjeli smo svakako zadržati duh palače Divnić, ali ubaciti i moderne elemente. Sve što smo mogli sačuvati, sačuvano je. Prostor je relativno malen i zbijen, morali smo zadržati izvorni oblik pa stoga, uz suglasnost mjerodavnog ministarstva, nismo ugradili lift i stavljali nadstrešnicu. Interijer je jako osjetljiv pa su naši gosti parovi, jer bismo zbog njegove vrijednosti previše riskirali kad bismo primali djecu. Restauriran je zidni oslik na cijelom stubištu, napravljena je replika ograde iz 19. stoljeća, ostavili smo sve nosače greda, te sve detalje koje je bilo moguće obnoviti. U biti, to je to što turisti žele. Često puta kažem osoblju da je gost probao i kavu i biftek i druge specijalitete koje i mi imamo, osim pašticade i naših lokalnih vina i piva, i u drugim mjestima, ali nisu doživjeli priču kakvu naš hotel ima. Govorimo gostima koji su plemići, slikari i umjetnici u palači živjeli, da je prva ulična lampa u Šibeniku, a neki tvrde i u svijetu, postavljena upravo na kutu naše zgrade i kad to čuju ostaju bez teksta – kaže Baranović i dodaje da je upravo ta priča o povijesti hotela njihov adut, a turisti baš to traže.
U nekadašnjoj palači Divnić danas odsjedaju gosti s malo debljim novčanikom. U predsezoni su to mahom bili domaći poslovni ljudi, a u sezoni gosti sa svih strana svijeta, uglavnom parovi stariji od 35 godina. S obzirom na to da u jednom trenutku u hotelu može biti maksimalno 14 osoba, gužve nema. Atmosfera je intimna i ležerna, posluga mlada i okretna, vedra i uvijek spremna uslužiti gosta.
– Nekima je ovo prvi posao, ali uvijek im kažem da nedostatak iskustva u svakom trenutku mogu nadomjestiti simpatičnost i osmijeh. Mi smo zapravo jedna malo veća obitelj, domaćini, i svi se tako ponašamo. Kad dođe gost, ponašamo se kao da nam je došla rodbina iz neke daleke zemlje. Odemo po njih, donesemo prtljagu, ispričamo što se događa u gradu, organiziramo im da vide i dožive sve što žele. Dvanaestero nas je djelatnika, gotovo jedan po gostu, u prosjeku imamo 25 godina, govorimo strane jezike, željni smo posla i novog iskustva. I u tomu vidimo dobru budućnost nas i našeg hotela – zaključio je Baranović.

 

Pašticada, domaće vino i craft pivo
– Odlučili smo ići sa što manje vrsta jela i ono što gostima nudimo su jela tradicionalne dalmatinske kuhinje. Najviše se traži pašticada s njokama, a kako u hotelu “King Krešimir” podržavamo i lokalne poduzetnike, vinare i pivare, u ponudi imamo domaća vina debit, maraština, babić i lasin te šibensko craft pivo “sv. Mihovil” i “1066” koji također imaju svoju priču. U sklopu hotela naša uprava ima turističku agenciju pa gostima organiziramo izlete na Kornate i Krku, a u suradnji s Hrvatskim klubom putnika odlaze i na neobične izlete: kajakom po kanalu sv. Ante, zipline na Čikoli, safari po Zagori, u muzeje i slično. Mali smo hotel s malo gostiju i imamo vremena posvetiti se svakom gostu maksimalno – kaže Baranović.

Izvrsne ocjene
Prosječna ocjena po noćenju gostiju koji su u “King Krešimir” došli preko Booking.coma trenutno je 9,5 i najviša je među šibenskim hotelima. Za čistoću i besplatni WiFi imaju 10; udobnost 9,2; sadržaji 9,2; osoblje 9,7 te vrijednost za novac 9,3.